Viedenská káva je ikonický nápoj, ktorý sa vyznačuje bohatou chuťou a jemnou kávovou arómou. Tento tradičný nápoj je obľúbený nielen v Rakúsku, ale aj po celom svete, a je symbolom kultúry rakúskych kaviarní.

viedenská káava so šľahačkou vo vysokom pohári

Čo je viedenská káva?

Táto kávová špecialita sa zvykne podávať vo vysokom pohári s vrstvou hustej šľahačky na vrchu. Káva samotná je často silná, espresso, čo dáva nápoju intenzívnu chuť a vôňu. Okrem toho sa šľahačka často posype kakaom. Niektoré varianty môžu obsahovať aj likér alebo iné prísady, ktoré pridávajú do nápoja ďalšie chute.

Viedenská káva nie je len o samotnom nápoji, ale aj o celkovom zážitku. Tradične sa podáva spolu s malým kúsok dezertu, ako je napríklad viedenská štrúdľa alebo iný sladký pokrm, čo prispieva k autentickej atmosfére rakúskej kaviarne.

Viedenská káva so šľahačkou a kakaom

História a Vznik Viedenskej Kávy

Viedenská káva má bohatú históriu, ktorá siaha až do 17. storočia, keď bola káva dovezaná z Osmanskej ríše do Európy. Prvá kaviareň, Kaffeehaus, bola otvorená v roku 1683 počas obliehania Viedne Turkami. Po neúspešnom obliehaní Turci zanechali veľké množstvo zásob kávy, ktoré Rakúšania objavili a začali pravidelne variť.

Einspänner: Legendárny Kávový Nápoj

Einspänner, je názov pre viedenskú kávu, ktorý skrýva za sebou fascinujúci príbeh svojho pôvodu. Jeho názov vznikol v 19. storočí v dobe, keď viedenské kaviarne boli miestami života a ruchu. Kočiari, ktorí mestom dennodenne prechádzali, sa zvykli zastaviť v kaviarňach na krátku prestávku. A práve títo kočiari stáli pri počiatkoch názvu Einspänner.

Prečo práve tento názov?

Jednoducho preto, že kočiari často držali hrnček s kávou v jednej ruke. A aby sa zabránilo vylievaniu kávy pri natriasaní povozu, používali šľahačku na vrchu. Táto vrstva šľahačky okrem ochrany pred vylievaním zároveň pomáhala udržať kávu dlhšie teplú.

Viedenská káva čierna espresso

RECEPT na prípravu viedenskej kávy

Ingrediencie:

  • 1 šálka silnej kávy (espresso alebo doppio)
  • 1 – 2 lyžičky cukru (podľa chuti)
  • 30 ml šľahačky
  • Kakaový prášok na ozdobenie (voliteľné)

Postup:

  1. Základom viedenskej kávy je silná káva, ako napríklad espresso (doppio). Pripravte si jednu šálku kvalitnej kávy podľa vašich preferencií. Môžete použiť kávovar alebo moka hrnček.
  2. Ak máte radi sladšiu kávu, pridajte do šálky 1 až 2 lyžičky cukru a premiešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  3. Vyšľahajte vychladenú šľahačkovú smotanu do husta a následne ju navrstvite do šálky s kávou.
  4. Ak chcete, môžete povrch kávy ozdobiť kakaovým práškom. Jemne posypte vrchnú vrstvu kávy, aby ste vytvorili dekoratívny efekt.
  5. Viedenskú kávu servírujte okamžite po príprave. Užívajte si ju spolu s kúskom dezertu a vychutnajte si autentický rakúsky kaviarenský zážitok.

Toto je základný recept na tradičnú viedenskú kávu. Môžete experimentovať s pridaním rôznych prísad podľa vašich chuťových preferencií, ako je napríklad likér alebo vanilkový extrakt, aby ste vytvorili svoju vlastnú verziu tohto klasického nápoja.

Na prípravu Viedenskej kávy kávy môžete použiť aj kávu Grinders, kde odporúčame čokoládové a orieškové chute. Výborne bude chutiť z našej Brazílie, Nikaraguy alebo Papuy Novej Guiney.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *