Cappuccino je symbol talianskej kultúry, zručnosti a oddanosti k dokonalému zážitku z kávy. Jeho jedinečná kombinácia espresso, mlieka a peny vytvára lahodnú harmóniu chutí, ktorá sa stala obľúbenou voľbou pre milovníkov kávy po celom svete.

V tomto blogu preskúmame jeho históriu, naučíme sa ako pripraviť to najlepšie cappuccino doma, a podelíme sa o niekoľko zaujímavostí, ktoré by vás mohli prekvapiť.

Čo je cappuccino?

Cappuccino je populárny kávový nápoj pochádzajúci z Talianska. Je zložený z jednej časti espressa (silnej kávy, získanej extrakciou pod tlakom), jednej časti horúceho mlieka a jednej časti peny. Tento pomer zabezpečuje bohatú a krémovú chuť, pričom pena na vrchole nápoja je charakteristickým znakom cappuccina. Tradične sa cappuccino konzumuje ako ranný nápoj alebo po jedle, a je obľúbený pre svoju silnú chuť a hladkú textúru.

dve cappuccina na slnku

História

História cappuccina siaha až do 17. storočia, kedy sa objavili prvé zmienky o tomto nápoji v kaviarňach Benátok a neskôr aj v iných talianskych mestách.

V priebehu času sa recept a príprava cappuccina vyvíjali. Moderná verzia cappuccina sa začala rozširovať v Taliansku a postupne sa stala obľúbenou po celom svete vďaka svojej vynikajúcej chuti a ľahko rozpoznateľnej vrstve peny na vrchole.

Príprava cappuccina

Ako sa pripravuje ideálne cappuccino? Základom je kvalitná espresso. Následne sa do šálky pridá horúce mlieko, ktoré je našľahané tak, aby vytvorilo jemnú, krémovú penu. Správny pomer medzi espresso, mliekom a penou je kľúčový pre dosiahnutie harmonického zážitku.

Budeme potrebovať:

  • 1 espresso
  • 150 ml mlieka

Postup:

  1. Pripravte si espresso z kávy podľa vašich preferencií do 240 ml šálky. Môžete použiť klasický, automatický alebo kapsulový kávovar.
  2. Zohrejte mlieko na strednú teplotu. Dôležité je mlieko neprehriať, aby ste dosiahli krémovú textúru. Môžete použiť napeňovač mlieka alebo ručný alebo špirálkový napeňovač na vytvorenie peny.
  3. Pomaly nalejte teplé mlieko s penou do šálky s espressom. Môžete vyskúšať latte art.
  4. Hotové cappuccino ihneď podávajte, aby ste si mohli vychutnať jeho čerstvú chuť a krémovú textúru.
príprava cappuccina v kaviarni

U nás v kaviarni Grinders na penu cappuccina pridávame kakaový prášok. Radi vám ho samozrejme pripravíme aj bez.

Prečo sa cappuccino v Taliansku po 12 nepije?

V talianskej kultúre je cappuccino považované za raňajkový nápoj, ktorý sa často podáva s croissantom alebo iným sladkým pečivom. Je to ich spôsob, ako začať deň s energiou. Po 12. hodine sa mnohí Taliani radšej obracajú k formám kávy bez mlieka, ako je espresso, ktoré im môže pomôcť udržať si koncentráciu a energiu počas popoludňajších hodín, vďaka vyššiemu obsahu kofeínu. Existuje niekoľko možných vysvetlení a teórií, prečo k tomuto rituálu dochádza:

Tradičné pravidlá o jedle a pití

  • V talianskej gastronómii existujú pravidlá, ktoré riadia, kedy a ako sa jedlo a nápoje konzumujú. Cappuccino je vnímané ako nápoj vhodný pre ranné hodiny, kde je prijateľné konzumovať mlieko a tento lahodný penový nápoj. Po 12. hodine sa pije väčšinou čisté espresso, bez mlieka, čo sa považuje za lepšiu voľbu po jedle.

Zdravotné aspekty

  • Niektorí ľudia môžu mať za to, že mliečne nápoje, ako je cappuccino, môžu ťažšie tráviť, a preto je lepšie ich piť skôr v skorších hodinách. To však závisí od jednotlivých ľudí a ich citlivosti na mliečne výrobky.
príprava cappuccina

Zaujímavosti o cappuccine

Názov “cappuccino”

V histórii cappuccina hrá dôležitú úlohu františkánsky rád kapucínov, ktorý vznikol v 16. storočí. Jeho členovia nosili charakteristické hnedé rúcha s kapucňami, ktoré sa stali známymi ako “cappuccio” (kapucín). Keď sa v 17. storočí v Taliansku začali vytvárať nové kávové nápoje, objavila sa aj “kapucínska káva” – názov, ktorý sa pozdĺž času skrátil na jednoduchší “cappuccino”.

Názov cappuccino bol pravdepodobne inšpirovaný farbou tohto nápoja, ktorá sa podobala na farbu hnedého oblečenia kapucínov, a zároveň možno aj na jeho krémovú penu, ktorá môže evokovať dojem kapucínskej kapucne.

Populárnosť na celom svete

Cappuccino sa stalo ikonou medzi kávovými nápojmi po celom svete a je neodmysliteľnou súčasťou ponuky kaviarní.

  • Globálna obľúbenosť: Cappuccino si už dlhé roky udržiava svoje miesto medzi najobľúbenejšími kávovými nápojmi na svete. Je široko dostupný v kaviarňach a reštauráciách v rôznych krajinách, čím sa stáva symbolom globálnej kávovej kultúry.
  • Prevažujúce podiely: Podľa štatistík zverejnených v rôznych prieskumoch a analýzach kávového trhu patrí cappuccino medzi najpredávanejšie kávové nápoje. Konkrétne percentuálne údaje sa líšia podľa regiónu, ale cappuccino si udržuje stabilné miesto v popredí preferencií.
  • Kaviarne a reťazce: Veľké kávové reťazce, ako napríklad Starbucks, Costa Coffee a ďalšie, poskytujú cappuccino v širokej ponuke. To prispieva nielen k jeho popularite, ale aj k jeho ďalšiemu šíreniu a prijatiu medzi širokou verejnosťou.
cappuccino v rukách baristu

Je dôležité si uvedomiť, že tieto pravidlá sú skôr súčasťou kultúrnych zvyklostí a tradícií a nie prísne vedecké odporúčania. Každý človek má individuálne preferencie a citlivosti na kávu a mliečne výrobky, a preto je najdôležitejšie nájsť si vlastný spôsob, ako si užívať kávu podľa vlastných potrieb a preferencií.

Jedinečná chuť cappuccina a jeho štýlový vzhľad robia z cappuccina obľúbenú voľbu pre milovníkov kávy po celom svete. Nech už si ho doprajete ráno alebo počas špeciálnej chvíle s priateľmi, cappuccino vám vždy prinesie výnimočný kávový zážitok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *