Káva je jednou z najpopulárnejších nápojov na svete a ponúka neuveriteľné množstvo chutí a štýlov prípravy. Každý kávový nápoj je jedinečný a má svoje vlastné špecifické vlastnosti, ktoré potešia a obohatia vaše chuťové bunky.

V tomto blogu sa dozviete aké sú najobľúbenejšie a najznámejšie kávové nápoje, ako sa pripravujú, aké sú ich charakteristické vlastnosti a čím sú od seba odlišné.

štyri rôzne druhy kávových nápojov

Espresso

Espresso je druh kávového nápoja, ktorý sa považuje za základný druh prípravy kávy a tvorí základ mnohých iných kávových nápojov. Espresso je teda nápoj pripravený v espresso kávovare. Základnými zložkami je mletá kávavoda.

Zvyčajne sa tento typ kávového nápoja pripravuje zo 7-10 gramov mletých kávových zŕn. Proces prípravy prebieha v kávovare, kde sa cez mletú kávu tlakom pretlačí horúca voda. Espresso do šálky tečie približne 20-30 sekúnd a predstavuje objem 25-30 mililitrov kávového nápoja. Neodmysliteľnou súčasťou je taktiež créma-vrstva jemnej peny.

príprava espressa

NEMLIEČNE DRUHY KÁVOVÝCH NÁPOJOV:

Doppio

Doppio je jedným z najintenzívnejších a obľúbených kávových nápojov pre milovníkov silnej kávy. Jeho názov pochádza z talianskeho slova “doppio”, čo znamená “dvojitý” a práve týmto slovom presne vystihuje svoju podstatu.

Doppio je espresso pripravené s dvojitým množstvom kávy aj vody, čím je aj objem nápoja dvakrát väčší. Doppio obsahuje dvojitú dávku kofeínu, a preto je tento druh kávy obľúbený najmä medzi tými, ktorí preferujú silnú a výraznejšiu kávu. Je pripravené zo 14-20 gramov čerstvo pomletej kávy a objem kávy je približne 50-60 mililitrov.

Lungo

Lungo označuje espresso s dlhšou extrakciou, čo znamená, že extrakcia kávových zŕn trvá dlhší čas a používa sa na ňu viac vody. Lungo je teda káva s väčším objemom, ale pripravuje sa rovnako ako espresso. Do lunga sa však pridáva voda navyše. Táto voda sa do šálky s kávou prilieva buď po extrakcii, alebo sa môžeme stretnúť s prípadom, kedy horúcu vodu dostaneme k objednávke a sami si môžeme doliať množstvo vody podľa chuti.

Slovo lungo pochádza z taliančiny a znamená “dlhý“, vďaka čomu sa lungo označuje aj za takzvané “predĺžené“ espresso. Výsledkom je väčšie množstvo kávového nápoja s jemnejšou chuťou a nižším obsahom kofeínu v porovnaní s tradičným espressom.

Lungo je ideálne pre tých, ktorí preferujú miernejšiu kávovú chuť a radi si posedia pri väčšej šálke kávy. Môžeme teda povedať, že to je espresso rozriedené horúcou vodou. Pri príprave sa používa 7-10g kávy a približne 60 mililitrov vody. Pomer kávy a vody je 1:1, čiže na 30 mililitrov espressa pripadá rovnaký diel vody-30 mililitrov.

Americano

Americano je podobné lungu a je to typ predĺženého espressa. Hlavný rozdiel medzi týmito druhmi kávy je, že do americana sa pridáva ešte viac horúcej vody. Pomer kávy a vody je 1:5, čiže do kávy sa pridáva až päťkrát viac vody-150 mililitrov.

Tento kávový nápoj je populárny pre tých, ktorí preferujú menej intenzívnu kávu alebo si želajú viac objemu. Americano tiež umožňuje prispôsobiť si silu kávy podľa individuálnych preferencií pridaním vody podľa potreby a chuti. Výsledkom je káva s jemnejšou chuťou a nižšou koncentráciou kofeínu v porovnaní s espressom.

Hovorí sa, že práve americkí vojaci pridali vodu do espressa, aby káva pripomínala ich obľúbenú filtráciou pripravenú kávu z domova. Tým vytvorili nový nápoj – americano. Od tej doby sa stal populárnym v USA aj po celom svete.

Ristretto

Ristretto znamená menšie espresso. Pri príprave ristretta sa používa rovnaké množstvo kávy ako pri tradičnom espresse, ale s výrazne menším množstvom vody. Výsledný nápoj má 15 mililitrov, čiže ide o malú kávu, no o to výrazne silnejšiu chuť. Má silnú, intenzívnu chuť a bohatú arómu.

Ristretto je taliansky termín, ktorý znamená “obmedzený“. Pri ristrette sa oproti espressu obmedzuje dĺžka extrakcie takmer na polovicu (15-18 sekúnd). Tento druh kávy sa považuje za najsilnejší espresso nápoj.

espresso s crémou

MLIEČNE DRUHY KÁVOVÝCH NÁPOJOV:

Cappuccino

Cappucino patrí medzi najobľúbenejšie a najrozšírenejšie kávové nápoje. Cappuccino tvorí espresso, napenené mliekovrstva krémovej peny, ktorá by mala byť jemná a krémová. Podáva sa v cappuccinovej šálke, ktorá má objem 150-180 mililitrov.

Cappuccino má jemnú a vyváženú chuť, ktorá kombinuje silu espresso kávy s hladkosťou a sladkosťou mlieka. Mlieko zmierňuje intenzitu espressa a dodáva nápoju krémovú textúru.

Názov “cappuccino” je odvodený od farby mliečnej peny, ktorá pripomína oblek františkánskych mníchov (cappuccio znamená “kapucňa” po taliansky). Mnohí ľudia si cappuccino vychutnávajú ráno alebo počas dopoludňajších hodín, avšak v Taliansku je bežné piť cappuccino iba do poludnia.

Barista pripravuje cappuccino do šálky

Espresso Macchiato

Espresso Macchiato je kávový nápoj, ktorý kombinuje silné espresso a malé množstvo peny alebo mlieka. Termín “macchiato” pochádza z talianskeho slova, ktoré znamená “zafarbený” alebo “označený”. V prípade espresso macchiata sa espresso “označí” pridaním mliečnej peny na vrch.

Espresso macchiato je obľúbené pre svoju intenzívnu chuť espressa s jemným dotykom peny alebo mlieka, ktoré mu dodáva mierne zjemnenie. Je to skvelá voľba pre tých, ktorí preferujú silnú kávu, ale zároveň si želajú niečo menej intenzívne ako čisté espresso.

Latte Macchiato

Latte Macchiato pomenúva kávový nápoj, ktorý sa vyznačuje vrstvovitou štruktúrou. Príprava je podobná ako u iných kávových nápojov, avšak poradie pridávania kávy a mlieka je odlišné. Do pohára sa postupne naleje horúce mlieko a následne sa pridáva espresso.

Výsledný nápoj má niekoľko vrstiev-spodná časť je mlieko, ktoré je bohaté na chuť a má hladkú konzistenciu, nasleduje vrstva espressa, ktorá pridáva intenzívnu kávovú chuť, a na vrchu je často viditeľná vrstva mliečnej peny.

Od iných kávových nápojov sa líši najmä dominanciou mlieka, ktoré dodáva tomuto nápoju jemnú chuť. Kvôli vrstvovitej štruktúre je latte macchiato esteticky príťažlivé, často sa servíruje vo vysokých pohároch, aby boli vrstvy jasne viditeľné.

Latte Macchiato s viditeľnými vrstvami

Caffé Latte

Caffé Latte je populárny kávový nápoj, ktorý je kombináciou espressa a horúceho mlieka. V nápoji je dominantné mlieko, ktoré je v caffé latte v pomere 1:2, čiže dvojnásobok mlieka k espressu.

Výsledkom je nápoj, kde espresso sa mieša s mliekom, čo zanecháva jemnú mliečnu farbu a hladkú textúru. Mlieko zmierňuje intenzitu espressa a dodáva nápoju krémovosť a miernu sladkosť. Caffé latte sa na povrchu často zdobí mliečnou penou, v ktorej je možné vytvárať rôzne tvary, tzv. „latte art“, čo pridáva tejto káve estetický dotyk.

Flat White

Flat White je kombinácia espresso kávy a horúceho napeneného mlieka. Mlieko je jemne napenené a naleje sa do espressa. Objem tohto nápoja je väčšinou 140-170 mililitrov. Je obľúbený pre svoju vyváženosť a schopnosť umožniť chuti espressa vyniknúť, pričom mlieko dodáva hladkú a krémovú textúru.

Flat White je hladký, vyvážený a koncentrovaný nápoj s espressovým profilom. Ten je možné dosiahnuť buď dvojitou dávkou espressa, alebo vďaka menšej šálky do ktorej sa zmestí menej mlieka. Pre tento druh nápoja však nie je stanovený oficiálny pomer mlieka a kávy, a preto v mnohých kaviarňach ho ponúkajú s jednou alebo dvomi dávkami espressa.

Flat White v sklenenom pohári

HLAVNÉ ROZDIELY MEDZI KONKRÉTNYMI DRUHMI KÁV:

Cappuccino vs Latte Macchiato

Oba tieto kávové nápoje sa pripravujú z rovnakých ingrediencií a tými je espresso, napenené mlieko a mliečna pena. Hlavným rozdielom je ich pomer.

Cappuccino je zvyčajne pripravené vo vzorci 1:1:1, čo znamená, že obsahuje rovnaké množstvo kávy, mlieka a peny. Cappuccino má výraznú vrstvu peny na vrchu.

Latte Macchiato obsahuje viac mlieka a menej peny ako cappuccino. Má tenšiu vrstvu peny na vrchu.

Rozdiel je však aj v chuti. Cappuccino má silnejšiu chuť kávy, pretože je v ňom menej mlieka. Latte je miernejšie a jemnejšie v porovnaní s cappuccinom. Väčšie množstvo mlieka znižuje intenzitu chuti kávy a pridáva krémovosť.

Caffé Latte vs Latte Macchiato

Sú to dva nápoje s podobným zložením, no líšia sa postupom prípravy a ich prezentáciou.

Caffé Latte sa pripravuje z jednej dávky espressa a výrazného množstva horúceho mlieka. Mlieko sa zväčša naleje do šálky s espressom. V Caffé Latte nie je výrazná vrstva peny na vrchu. Mlieko a espresso sa miešajú dohromady a nevytvárajú jasné oddelenie vrstiev.

Latte Macchiato sa pripravuje nalievaním horúceho mlieka do pohára a následne sa pomaly pridáva espresso, čím sa vytvára vrstvený efekt. Vo výslednom nápoji je jasná a výrazná vrstva peny na vrchu, nasleduje espresso a potom mlieko. Tieto vrstvy sú vizuálne od seba oddelené. Podáva sa vo vyššom sklenenom pohári, aby bolo možné lepšie vidieť vrstvy, čo má silný vizuálny efekt.

Chuťovo sa Caffé Latte a Latte Macchiato líšia v závislosti od pomeru mlieka a espressa, pričom Latte Macchiato má tendenciu byť jemnejší a miernejší v porovnaní s Caffé Latte.

Latte Macchiato v sklenenom pohari a cappuccino alebo latte v šálke

Flat white vs cappuccino

Flat white a cappuccino sú kávové nápoje, ktoré majú niektoré podobné vlastnosti, ale existujú medzi nimi aj rozdiely v zložení, pomeroch a textúre mlieka.

Flat White je zvyčajne pripravený vo vzorci 1:2:0, čo znamená, že obsahuje rovnaké množstvo kávy a dvojnásobné množstvo mlieka bez výraznej peny. Flat White je väčšinou menší v objeme ako cappuccino. Mlieko vo Flat White má jemnú a hebkú textúru. Mlieko je dôkladne spracované, aby vytvorilo jemnú mikropenu, ktorá sa zmieša s kávou.

Cappuccino je zvyčajne pripravené vo vzorci 1:1:1, čo znamená, že obsahuje rovnaké množstvo kávy, mlieka a peny. Cappuccino má výraznú vrstvu peny na vrchu. Mlieko v Cappuccine je hustejšie.

Chuťovo majú Flat White a Cappuccino podobné vlastnosti. Flat White má hladšiu a jemnejšiu textúru so stredne silnou kávovou chuťou. Cappuccino má intenzívnejšiu a bohatšiu chuť ako Flat White. Výrazná vrstva peny na vrchu pridáva do nápoja ďalšiu dimenziu chuti. Mlieko a pena vytvárajú kontrast s kávou, čo dodáva nápoju bohatý charakter.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *