Vôňa Indie v šálke. Chai Latte si získal srdcia ľudí po celom svete svojou bohatou chuťou a exotickou vôňou. Spája v sebe tradíciu ajurvédskej medicíny s britskou čajovou tradíciou a prináša nielen úžasný chuťový zážitok, ale aj rad benefitov pre zdravie.
Chai Latte očarí vaše zmysly ako lahodný čierny čaj s jemným dotykom korenia, zjemnený mliekom a cukrom. Aj keď jeho názov obsahuje „latte„, s klasickou kávovou verziou nemá okrem mlieka nič spoločného. Toto pomenovanie vzišlo v Európe, zatiaľ čo v Indii, odkiaľ pochádza, ho poznajú pod názvom masala chai.
Pôvod a Význam „Chai“
Slovo „chai“ v minulosti označovalo všetky druhy čajov, ktoré sa pestovali v indickom regióne Assam. Dnes sa význam slova rozšíril a zahŕňa čaj vo všeobecnosti, ako aj rôzne druhy čajových nápojov.
História Chai Latte
História Chai Latte siaha do ďalekej minulosti, približne pred 5 000 až 9 000 rokmi. Vznikol na Indickom polostrove a v tom čase sa podobal na tradičný masala chai. Pôvodný recept pozostával z čierneho čaju, korenín a bylín a používal sa najmä v indickej medicíne.
Cesta do Európy
V priebehu britskej kolonizácie sa čaj stal symbolom oddychu a relaxu. Briti zaviedli tzv. „tea breaks“, krátke prestávky počas práce na popíjanie čaju. Keďže kvalitné čajové lístky boli drahé, Briti začali do lacnejších variantov pridávať mlieko a cukor pre zjemnenie chuti. Tento zvyk sa uchytil aj medzi Indmi, ktorí do nápoja pridali o čosi viac mlieka a tradičné korenie. Takto vznikol originálny masala chai, ktorý sa v 90. rokoch 20. storočia dostal do Európy pod názvom Chai Latte.
Tradičná Príprava
Tradičný masala chai sa pripravuje rôznymi metódami v rôznych regiónoch Indie. Základná receptúra však zostáva konzistentná: čierny čaj sa obohacuje o aromatické korenie a dochucuje sa mliekom a cukrom. Medzi preferované korenie patrí kardamóm, klinčeky, celé čierne korenie a zázvor. Pre komplexnejšiu chuťovú paletu sa niekedy pridáva aj škorica a aníz.
Chai Latte si získal srdcia ľudí na celom svete. Pre tých, ktorí túžia po autentickej chuti, prinášame vám tradičný recept.
Ingrediencie potrebné na prípravu domáceho Chai Latte.
- 2 – 3 s celé tobolky kardamónu
- 2ks klinčeky
- 2ks celé čierne korenie
- 1 – 2 plátky čerstvého zázvoru
- 1/2 škoricového struku
- 1/2čl celého anízu
- 1 a pol čl čierneho čaju(sypaného)
- 1 – 2pl hnedý cukor
- 180 – 200ml vody
- 180 – 200ml plnotučné mlieko
Postup pri príprave Chai Latte:
- Rozdrvte kardamóm, klinčeky a čierne korenie.
- Rozdrvené koreniny spolu s ostatnými ingredienciami vložte do hrnca a zalejte vodou (pre intenzívnejší zážitok môžete pred pridaním vody koreniny krátko opražiť, aby sa uvoľnilo ich skryté čaro a nápoj bude plný lahodnej vône).
- Varte zmes, až kým nezačne vrieť.
- Potom zmierte plameň, pridajte čierny čaj a nechajte variť ďalších 5 minút.
- Pridajte mlieko a cukor, znovu povarte a nechajte mlieko nasiaknuť chute a vône z korenia.
- Preceďte nápoj cez sitko do pohára, ozdobte štipkou škorice podľa chuti a vychutnajte si svoje domáce chai latte.
Chai Latte je fascinujúca kombinácia exotických aróm, bohatých chutí a hlbokých historických koreňov. Jeho pôvod sa datuje do tradícií Indie, kde bol známy ako masala chai, a postupne sa dostal do západného sveta, kde si získal svoje miesto medzi obľúbenými nápojmi.
Tento nápoj spája v sebe chuť čaju, krémovosť mlieka a bohatstvo korenín, čo vytvára jedinečnú chuťovú paletu, ktorá oslovuje nielen zmysly, ale aj dušu. Od kardamómu cez škoricu po klinčeky – každá ingrediencia prispieva k výnimočnému zážitku, aký len Chai Latte vie ponúknuť.
Nechajte sa unášať jeho lahodnou arómou a chuťou a užívajte si každý dúšok tohto teplého nápoja. Nechajte sa unášať do sveta exotiky a pohody, ktorú Chai Latte prináša. Či už si ho pripravujete doma alebo ochutnávate v kaviarni, Chai Latte je skutočným zážitkom pre vaše zmysly.