Čo je Cortado?

Cortado je espresso podávané v malej šálke alebo pohári s množstvom teplého mlieka, čím vzniká dokonalá rovnováha medzi silnou kávou a jemnou krémovosťou.

Z názvu samotného nápoja (v španielčine „cortado“ znamená „rezať“ resp. „rezal“) vyplýva, že mlieko „roriedi“ silu espressa, čím vznikne harmonický a nie príliš silný nápoj. Na rozdiel od cappuccina, ktoré má väčšie množstvo peny a mlieka, alebo latté, kde mlieko dominuje, cortado je v rovnováhe. Tento nápoj je ideálny pre tých, ktorí si chcú vychutnať chuť kávy bez toho, aby bola príliš silná, a zároveň chcú vychutnať jemnú a hladkú textúru mlieka.

História cortada

Cortado pochádza zo Španielska, konkrétne z regiónov, kde sa pije espresso a káva zohráva dôležitú úlohu v každodennom živote. Hoci názov cortado naznačuje jeho španielsky pôvod, tento nápoj sa v skutočnosti môže nájsť aj v iných krajinách Latinskej Ameriky, kde sa espresso a mlieko spájajú v rôznych formách.

V niektorých krajinách sa cortado môže nazývať aj „café con leche“, aj keď tento názov nie je úplne rovnaký, keďže café con leche býva zvyčajne pripravené s väčším podielom mlieka.

V Španielsku je obľúbeným nápojom na raňajky alebo počas popoludňajšej prestávky, keď si káva skutočne zaslúži byť opojená v krátkom, ale intenzívnom šálku. Okrem tradičného spôsobu prípravy, ktorý sa podáva v malých pohároch, sa v niektorých kaviarňach zvyknú experimentovať s rôznymi pomermi espressa a mlieka, aby dosiahli rôzne varianty tohto nápoja.

Cortado sa často pije aj v iných krajinách Latinskej Ameriky, ako je Kolumbia, kde espresso a mlieko tvoria rovnaký základ, ale nápoje môžu mať trochu odlišné nuansy, čo závisí od miestnej kultúry a preferencií kávy.

Prečo je cortado také obľúbené?

Cortado sa teší obľube najmä medzi tými, ktorí uprednostňujú silnejšiu chuť kávy, ale nechcú sa vzdať krémovej textúry mlieka. Tí, ktorí milujú espresso, ale nechcú ho piť príliš silné nájdu v cortade ideálnu rovnováhu. Na rozdiel od nápojov, ako je latté alebo cappuccino, cortado poskytuje intenzívny zážitok z kávy, bez toho, aby mlieko úplne dominovalo.

Ako si pripraviť cortado?

Príprava cortada je jednoduchá a nevyžaduje žiadne špeciálne vybavenie. Stačí mať espresso kávovar a mliečnu penu. Tu je jednoduchý postup:

  1. Pripravte espresso – Začnite s prípravou espressa. Použite kvalitnú kávu, aby ste dosiahli bohatú chuť.
  2. Pripravte mlieko – Ohrejte mlieko (najlepšie čerstvé a plnotučné), kým sa nezohreje na príjemnú teplotu, ideálne medzi 60 a 70 °C. Mlieko by malo byť jemne našľahané, nie úplne našľahané na hustú penu.
  3. Spojenie espressa a mlieka – Do šálky s pripraveným espressom pridajte rovnaký objem teplého mlieka.
  4. Vychutnávajte – Cortado sa podáva v malých šálkach (zvyčajne okolo 150 ml), ktoré dokonale zachytia rovnováhu medzi silnou kávou a jemným mliekom.

Záver

Cortado je kávový nápoj, ktorý prináša rovnováhu medzi intenzívnou chuťou kávy a jemným mliekom. Je ideálnym výberom pre tých, ktorí si chcú vychutnať kvalitu espressa bez toho, aby sa cítili preťažení príliš silnou kávou. Jeho história a obľuba sa neustále šíri po celom svete, a to nielen v Španielsku, ale aj v ďalších kávových kultúrach Latinskej Ameriky a mimo nej. Cortado je dokonalým nápojom pre každého, kto chce objaviť čistú a vyváženú chuť kávy v minimalistickom balení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *