Kávový slovník pre všetkých, ktorí milujú kávu, je vaším sprievodcom do fascinujúceho sveta chutí, nápojov a termínov, ktoré obohatia vaše kávové zážitky.

A

  • ACIDITA: Jemná kyslosť kávy, ktorá obohacuje chuťový profil o svieže tóny, často pripomínajúce ovocie alebo citrusy.
  • AEROPRESS: Manuálny kávovar, ktorý využíva tlak na extrakciu kávy, kde sa mletá káva a horúca voda zmiešajú a potom sa stlačia cez filter, čo vedie k rýchlej a vyváženej príprave kávy s bohatou chuťou a nízkou aciditou.
  • AFFOGATO: Taliansky dezert zložený z kopčeka vanilkovej zmrzliny a horúceho espressa, ktoré sa na ňu naleje.
  • AMERICANO: Nápoj pripravený z espressa zriedeného horúcou vodou, čím sa vytvára nápoj podobný filtrovanej káve.
  • ARABICA: Druh kávy s jemnou, ovocnou chuťou a vyššou aciditou, pestovaný vo vyšších nadmorských výškach, obľúbený pre svoju kvalitu a nižší obsah kofeínu.

B

  • BARISTA: Odborník na prípravu kávy, ktorý ovláda techniku espressa a prípravy rôznych kávových nápojov.
  • BLENDING: Miešanie rôznych druhov kávových zŕn na dosiahnutie špecifického chuťového profilu.
  • BLEND: Zmes rôznych druhov kávových zŕn, vytvorená na dosiahnutie konkrétneho chuťového profilu a vyváženosti, často kombinujúca zrná z rôznych regiónov alebo druhov (napr. Arabica a Robusta).

C

  • CAPPUCCINO: Tradičný taliansky nápoj s rovnakým pomerom espressa, napeneného mlieka a mliečnej peny.
  • COLD BREW: Káva pripravovaná za studena – mletá káva sa lúhuje vo vode niekoľko hodín, čím vzniká jemný a menej kyslý nápoj.

D

  • DOPPIO: Dvojité espresso, ktoré obsahuje dvojnásobné množstvo kávy a vody v porovnaní s klasickým espressom.
  • DRIP COFFEE: Klasická filtrovaná káva pripravená metódou prekvapkávania.

E

  • ESPRESSO: Koncentrovaný nápoj pripravovaný pod vysokým tlakom z malého množstva vody a jemne mletej kávy.
  • EXTRACTION: Proces uvoľňovania chutí z mletej kávy počas prípravy – správna extrakcia je kľúčová pre vyváženú chuť.

F

  • FLAT WHITE: Nápoj podobný cappuccinu, ale obsahuje menej peny a viac jemného napeneného mlieka.
  • FRENCH PRESS: Kávovar známy aj ako „pressovač,“ v ktorom sa mletá káva zaleje horúcou vodou a po niekoľkých minútach sa stlačí piest.

G

  • GREEN COFFEE: Nepražené kávové zrná, ktoré sa používajú na prípravu kávy s nižším obsahom kofeínu a inou chuťou.
  • GRINDER: Prístroj alebo nástroj na mletie kávových zŕn, ktorý môže byť elektrický alebo manuálny.

H

  • HONEY PROCESS: Proces spracovania kávových zŕn, pri ktorom sa na zrnách nechá časť dužiny, čo im dodáva sladkastú chuť.

I

  • ICE COFFEE: Káva pripravená horúcou metódou, ktorá sa potom rýchlo schladí ľadom.
  • ITALIAN ROAST: Silne pražené kávové zrná, ktoré majú výraznú, horkú chuť a tmavú farbu.

L

  • LATTE: Káva z espressa s veľkým množstvom napeneného mlieka, často zdobená latte artom.
  • LATTE ART: Technika nalievania napeneného mlieka do espressa na vytvorenie vzorov na povrchu nápoja.

M

  • MACCHIATO: Espresso „poškvrnené“ kvapkou napeneného mlieka; môže byť pripravené aj ako latte macchiato s väčším množstvom mlieka.
  • MOCHA: Nápoj z espressa, čokolády a napeneného mlieka, sladší a často čokoládovo ladený.

N

  • NITRO COFFEE: Studená káva obohatená o dusík, ktorý jej dodáva jemnú, krémovú textúru a hustú penu.

P

  • POUR OVER: Manuálna metóda prípravy kávy, pri ktorej sa horúca voda pomaly nalieva na mletú kávu cez filter.
  • PULPER: Stroj používaný na odstránenie vonkajšej šupky z kávových čerešní pred ďalším spracovaním.

R

  • RISTRETTO: Koncentrovanejšia verzia espressa s menším množstvom vody, ktorá má intenzívnu chuť.
  • ROBUSTA: Druh kávovníka, ktorý obsahuje viac kofeínu a má horkejší chuťový profil než Arabika.

S

  • SINGLE ORIGIN: Káva pochádzajúca z jedného regiónu alebo farmy, ktorá má jedinečné chuťové vlastnosti.

T

  • TURKISH COFFEE: Tradičná káva pripravovaná z veľmi jemne mletej kávy, cukru a vody, často varenej v džezve.

V

  • VACUUM POT: Kávovar využívajúci podtlak na extrakciu kávy; výsledná káva má jemnú a čistú chuť.
  • V60: Oblúbený kávovar na pour over metódu, ktorý používa špeciálny kužeľový filter.

W

  • WET PROCESS: Spôsob spracovania kávy, pri ktorom sa čerešne lúpu vo vode, čím sa zvyšuje ich ovocná chuť a kyslosť.

Z

  • ZMES (Blend): Kombinácia rôznych kávových zŕn pre vyvážený alebo špecifický chuťový profil.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *