Kávový slovník pre všetkých, ktorí milujú kávu, je vaším sprievodcom do fascinujúceho sveta chutí, nápojov a termínov, ktoré obohatia vaše kávové zážitky.
A
- ACIDITA: Jemná kyslosť kávy, ktorá obohacuje chuťový profil o svieže tóny, často pripomínajúce ovocie alebo citrusy.
- AEROPRESS: Manuálny kávovar, ktorý využíva tlak na extrakciu kávy, kde sa mletá káva a horúca voda zmiešajú a potom sa stlačia cez filter, čo vedie k rýchlej a vyváženej príprave kávy s bohatou chuťou a nízkou aciditou.
- AFFOGATO: Taliansky dezert zložený z kopčeka vanilkovej zmrzliny a horúceho espressa, ktoré sa na ňu naleje.
- AMERICANO: Nápoj pripravený z espressa zriedeného horúcou vodou, čím sa vytvára nápoj podobný filtrovanej káve.
- ARABICA: Druh kávy s jemnou, ovocnou chuťou a vyššou aciditou, pestovaný vo vyšších nadmorských výškach, obľúbený pre svoju kvalitu a nižší obsah kofeínu.
B
- BARISTA: Odborník na prípravu kávy, ktorý ovláda techniku espressa a prípravy rôznych kávových nápojov.
- BLENDING: Miešanie rôznych druhov kávových zŕn na dosiahnutie špecifického chuťového profilu.
- BLEND: Zmes rôznych druhov kávových zŕn, vytvorená na dosiahnutie konkrétneho chuťového profilu a vyváženosti, často kombinujúca zrná z rôznych regiónov alebo druhov (napr. Arabica a Robusta).
C
- CAPPUCCINO: Tradičný taliansky nápoj s rovnakým pomerom espressa, napeneného mlieka a mliečnej peny.
- COLD BREW: Káva pripravovaná za studena – mletá káva sa lúhuje vo vode niekoľko hodín, čím vzniká jemný a menej kyslý nápoj.
D
- DOPPIO: Dvojité espresso, ktoré obsahuje dvojnásobné množstvo kávy a vody v porovnaní s klasickým espressom.
- DRIP COFFEE: Klasická filtrovaná káva pripravená metódou prekvapkávania.
E
- ESPRESSO: Koncentrovaný nápoj pripravovaný pod vysokým tlakom z malého množstva vody a jemne mletej kávy.
- EXTRACTION: Proces uvoľňovania chutí z mletej kávy počas prípravy – správna extrakcia je kľúčová pre vyváženú chuť.
F
- FLAT WHITE: Nápoj podobný cappuccinu, ale obsahuje menej peny a viac jemného napeneného mlieka.
- FRENCH PRESS: Kávovar známy aj ako „pressovač,“ v ktorom sa mletá káva zaleje horúcou vodou a po niekoľkých minútach sa stlačí piest.
G
- GREEN COFFEE: Nepražené kávové zrná, ktoré sa používajú na prípravu kávy s nižším obsahom kofeínu a inou chuťou.
- GRINDER: Prístroj alebo nástroj na mletie kávových zŕn, ktorý môže byť elektrický alebo manuálny.
H
- HONEY PROCESS: Proces spracovania kávových zŕn, pri ktorom sa na zrnách nechá časť dužiny, čo im dodáva sladkastú chuť.
I
- ICE COFFEE: Káva pripravená horúcou metódou, ktorá sa potom rýchlo schladí ľadom.
- ITALIAN ROAST: Silne pražené kávové zrná, ktoré majú výraznú, horkú chuť a tmavú farbu.
L
- LATTE: Káva z espressa s veľkým množstvom napeneného mlieka, často zdobená latte artom.
- LATTE ART: Technika nalievania napeneného mlieka do espressa na vytvorenie vzorov na povrchu nápoja.
M
- MACCHIATO: Espresso „poškvrnené“ kvapkou napeneného mlieka; môže byť pripravené aj ako latte macchiato s väčším množstvom mlieka.
- MOCHA: Nápoj z espressa, čokolády a napeneného mlieka, sladší a často čokoládovo ladený.
N
- NITRO COFFEE: Studená káva obohatená o dusík, ktorý jej dodáva jemnú, krémovú textúru a hustú penu.
P
- POUR OVER: Manuálna metóda prípravy kávy, pri ktorej sa horúca voda pomaly nalieva na mletú kávu cez filter.
- PULPER: Stroj používaný na odstránenie vonkajšej šupky z kávových čerešní pred ďalším spracovaním.
R
- RISTRETTO: Koncentrovanejšia verzia espressa s menším množstvom vody, ktorá má intenzívnu chuť.
- ROBUSTA: Druh kávovníka, ktorý obsahuje viac kofeínu a má horkejší chuťový profil než Arabika.
S
- SINGLE ORIGIN: Káva pochádzajúca z jedného regiónu alebo farmy, ktorá má jedinečné chuťové vlastnosti.
T
- TURKISH COFFEE: Tradičná káva pripravovaná z veľmi jemne mletej kávy, cukru a vody, často varenej v džezve.
V
- VACUUM POT: Kávovar využívajúci podtlak na extrakciu kávy; výsledná káva má jemnú a čistú chuť.
- V60: Oblúbený kávovar na pour over metódu, ktorý používa špeciálny kužeľový filter.
W
- WET PROCESS: Spôsob spracovania kávy, pri ktorom sa čerešne lúpu vo vode, čím sa zvyšuje ich ovocná chuť a kyslosť.
Z
- ZMES (Blend): Kombinácia rôznych kávových zŕn pre vyvážený alebo špecifický chuťový profil.